8 tips om fietsendiefstal (zo veel mogelijk) te voorkomen

Dat je je fiets op de meeste plekken in Nederland maar beter op slot kunt zetten is je vast wel bekend. Maar soms is alleen een slot of zelfs een éxtra slot niet voldoende om fietsendiefstal te voorkomen. We zetten 8 handige tips op een rijtje om fietsendiefstal zo veel mogelijk te voorkomen.


8 tips om fietsendiefstal (zo veel mogelijk) te voorkomen


Hoogste aantal fietsendiefstallen ooit

Nederland telt naar schatting zo’n 23 miljoen fietsen. We kunnen dus wel stellen dat we niet zonder kunnen. Zeker nu de elektrische fiets enorm in opmars is – de helft van alle nieuw aangeschafte fietsen is elektrisch – zien fietsendieven hier meer brood in dan ooit. Zo werden er alleen al in 2021 maar liefst 735.000 fietsen gestolen. Het hoogste aantal fietsendiefstallen ooit. 

Hoe je je fiets het veiligst op slot zet en fietsendiefstal zo veel mogelijk voorkomt? We zetten 8 tips voor je op een rij: 

1. Noteer kenmerken en framenummers 

Als je een nieuwe fiets koopt is dit waarschijnlijk niet het eerste wat je doet, maar toch is het belangrijk om zo precies mogelijk te kunnen benoemen hoe jouw fiets eruitziet (maak een foto!) én het framenummer paraat te houden. Dit framenummer staat vaak op de fiets zelf – vaak achter de zadelbuis of op de framebuis–, maar wordt meestal ook op de bon of factuur vermeld. Bewaar deze gegevens dus goed, want als je aangifte wil doen van fietsendiefstal zijn dit essentiële gegevens om de fiets eventueel te kunnen identificeren. 

2. Zet je fiets in een (bewaakte) fietsenstalling 

Misschien wat voor de hand liggend, maar toch één van de belangrijkste punten: zet je fiets indien mogelijk zo veel mogelijk in een bewaakte fietsenstalling. De meeste steden en grote treinstations hebben meerdere bewaakte fietsenstallingen, meestal gratis, waar je fiets vele malen veiliger staat dan op straat. 

Voor een handig overzicht van bewaakte stallingen, fietskluizen en stalling met toezicht kun je kijken op veiligstallen.nl

3. Gebruik meerdere (goedgekeurde) sloten 

Naast je standaard ringslot is het aan te raden altijd nog een extra hangslot of ringslot te gebruiken, het liefst met een extra veilig keurmerk. Heb je je fiets verzekerd, dan ben je zelfs verplicht een extra slot te gebruiken dat aan bepaalde voorwaarden voldoet. Deze voorwaarden veranderen overigens geregeld, omdat ook fietsendieven steeds slimmere trucjes bedenken. 

4. Maak vast aan een vast object én aan je frame

Daarnaast is het slim om je fiets altijd ergens aan vast te zetten, zodat de fiets niet opgetild en meegenomen kan worden en het slot uit het zicht open te breken. Let daarnaast ook op dat je het extra slot ook door het frame van je fiets haalt, en niet alleen door het wiel. Fietsendieven laten gerust dat ene wiel achter en nemen de rest van de fiets mee, zoals je ziet op de bovenstaande foto. 

Ook is het verstandig om te kijken aan wat voor soort object je de fiets bevestigt. Aluminium draadhekken zijn immers zo door te knippen of op te tillen. Zet je fiets dus altijd vast aan een stevig object dat niet te verplaatsen is. 

5. Bevestig het kettingslot hoog en los

Zelfs als je een stevig ketting- of kabelslot hebt kan je slot doorgeknipt worden. Maar je kunt het de fietsendieven wel moeilijker maken door deze hoog en los te bevestigen. Wanneer het slot hoog boven de grond is bevestigd is het voor de fietsendief moeilijker om met de betonschaar te knippen. En wanneer het slot losjes hangt is het doorzagen lastiger. Laat een kettingslot daarnaast ook absoluut niet op of tegen de grond hangen, want dan kan de grond makkelijk worden gebruikt om het slot te breken. 

Gebruik je een beugelslot? Dan kun je ‘m juist wél beter zo laag mogelijk hangen. Daarnaast is het verstandig de ruimte binnen de beugel zo veel mogelijk op te vullen, zodat doorknippen of -zagen moeilijker wordt zonder de fiets te beschadigen. 

6. Zet het ventiel op de juiste plaats

Een ex-fietsendief gaf eens de tip om bij het sluiten van je ringslot er altijd op te letten dat deze naast het ventiel zit. Door ervoor te zorgen dat je ventiel precies tussen een spaak en het ringslot in zit, wordt de fiets minder aantrekkelijk voor fietsendieven. “Zo kunnen de fietsendieven je fiets moeilijk jatten zonder het ventiel te breken. Want ook fietsendieven houden niet van een lekke band.”

7. Beveilig je tuin en/of fietsenschuur thuis 

Mocht je denken dat jouw fietsenschuurtje of omheinde tuin veilig genoeg is, dan heb je het mis. Fietsendieven hebben er geen moeite mee om een raampje in te tikken of over een schutting te klimmen. Dus zorg ook thuis voor extra maatregelen en veilige sloten. 

8. Zet je fiets in een verlicht gebied

Zet je je fiets in het donker op een afgelegen plek, dan kunnen fietsendieven júist ongestoord sloten openbreken of doorzagen. Kun je je fiets niet in een bewaakte fietsenstalling zetten, zet ‘m dan in ieder geval op een plek waar veel doorgaand verkeer is of waar zicht op is vanuit meerdere woningen.

Headerfoto: Pictorius - Pixabay

Bron: https://www.rtlnieuws.nl/lifestyle/wonen/artikel/5392310/8-tips-om-fietsendiefstal-zo-veel-mogelijk-te-voorkomen

 


Terug
Deel het met uw vrienden!

Overige blogs

Met deze goede voornemens stap je in 2024 vaker op de fiets

Het nieuwe jaar staat voor velen gelijk aan goede voornemens. Meer sporten, afvallen of stoppen met roken worden vaak genoemd, maar wij richten ons natuurlijk graag op de fiets.

Met deze tips zit je in de winter veilig en verantwoord op de fiets

Tijdens koude winterdagen kan het - letterlijk en figuurlijk - verfrissend zijn om een rondje buiten te fietsen. Wij zetten wat tips op een rijtje, zodat jij veilig en verantwoord van je fietstochtje kunt genieten.

Goed voorbereid op een fietsreis

Wil je het erop uitgaan met je fiets tot een nieuw level brengen? Ga dan op reis met je fiets! Ben je een echte fietsliefhebber en ben je graag actief bezig, laat dan je auto thuis en pak je fiets in de vakantie. Een fietsreis is de ideale manier om je vakantie op een geheel andere manier te beleven, ook voor beginners. Om optimaal te kunnen genieten van je fietsreis is het treffen van de juiste voorbereiding belangrijk zodat je gerust op weg kan.

E-bikes kunnen helpen diabetes te beheersen

BRUSSEL (B) – In Amerika is het momenteel de Nationale Diabetesmaand. Met ongeveer 37,3 miljoen Amerikanen – ongeveer 1 op de 10 mensen – die leven met diabetes, blijft de urgentie van deze ziekte toenemen. Bicycle Retailer bericht daarom over een onderzoek over de rol, die e-bikes kunnen spelen bij het beheersen van diabetes.

Shimano terugroepactie voor inspectie en vervanging voor bepaalde 11-speed HOLLOWTECH II crankstellen

Shimano is onlangs gestart een vrijwillige terugroepactie van bepaalde 11-speed HOLLOWTECH II race-cranksets geproduceerd tussen 1 juni 2012 en 30 juni 2019, in verband met een mogelijk probleem met het loslaten van de verbinding. De inspectie is bedoeld om vast te stellen of de crankarmen een mogelijk probleem vertonen met het loslaten van de verbinding. Niet alle ULTEGRA- en DURA-ACE-crankstellen hoeven te worden geïnspecteerd. Het betreft alleen cranksets die zijn geproduceerd tussen 1 juni 2012 en 30 juni 2019. De door Shimano ontvangen meldingen geven aan dat de buitenste afdekking van de crankarm los kan komen van het hoofdgedeelte van de crankarm, waardoor je als fietser mogelijk zou kunnen vallen. Is mijn crankset onderdeel van de terugroepactie? lees dan verder.

Herfst komt eraan: 5 tips om zichtbaarder te zijn op de fiets

De zomer loopt op zijn einde, de vakanties zijn afgelopen, de regen valt met bakken uit de lucht en de herfst staat weer voor de deur. Maar hoe zorg je nou dat je het best zichtbaar bent als je door weer en wind naar school of werk moet.

Tips voor veilige fietspaden

Hoe is jouw gedrag op het fietspad? Regels lijken misschien vanzelfsprekend, toch blijken we moeite te hebben ons eraan te houden. Maar ondertussen wordt het steeds drukker op de fietspaden in Nederland. En ook gevaarlijker, want iedereen heeft z’n eigen snelheid én z’n eigen gedrag. Rekening houden met anderen is één, je eigen fietsgedrag onder de loep nemen en aanpassen is twee. Onderstaande tips helpen daarbij. Zo verbeteren we samen de doorstroming en houden we de fietspaden veilig.

De 8 mooiste fietsroutes in de herfst

Mensen die regelmatig wandelen of fietsen in de natuur hebben het al zien gebeuren: de herfst. De geleidelijke verkleuring van het blad, de geur, het zonlicht dat steeds lager blijft. Om je te inspireren van het najaar te genieten, hebben we zeven fietsrondjes uitgezocht. Door een beetje bos, maar vooral over en langs heide en weide.

Zo draag je een fietshelm

Gebruikstips en de top 4 van hoe het niet moet. Een fietshelm kan ernstig letsel voorkomen. Onder andere daarom is de landelijke Dag van de Fietshelm in het leven geroepen, want een fietshelm op je hoofd is een kopzorg minder. Maar dan moet je ’m wel goed dragen. Tips voor het veilig gebruiken van een fietshelm.

De 7 meest gehoorde smoezen om niet te hoeven fietsen

Ik wil wel op de fiets, maar… het regent, het is te ver fietsen, dan zit m’n kapsel niet meer. Herkenbaar? Ook jij hebt een van deze smoezen vast eens gebruikt om niet de fiets, maar de auto te kunnen pakken. We vroegen leden wat de belangrijkste redenen zijn om geen gebruik te maken van een e-bike (voor woon-werkverkeer of dagelijks gebruik) en zochten uit of die reden wel gegrond is.

Elektrische fiets schoonmaken: dit moet je wel en niet doen

Met de auto gaan we nog weleens door de wasstraat, maar een fiets krijgt lang niet zo vaak een schoonmaakbeurt. Om zo lang mogelijk te kunnen fietsen op een elektrische fiets is een regelmatige schoonmaakbeurt geen overbodige luxe. Zo pak je dat het beste aan.

6 Tips voor het goed onderhouden van je elektrische fiets

Het gebruik van een elektrische fiets is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Het is een milieuvriendelijke manier van transport en bespaart veel tijd en geld. Het is belangrijk om je elektrische fiets goed te onderhouden, zodat je er langer van kunt genieten. In dit artikel geven we tips voor het onderhouden van je elektrische fiets.

Voorkom een lekke fietsband met deze 6 tips

Op zonnige dagen zullen veel mensen eropuit willen gaan op de fiets. Alleen dat lek rijden is altijd zo’n tegenvaller. Natuurlijk kunt u reservebanden meenemen of een reparatiesetje. Maar het is veel handiger als u weet hoe u die lekke banden kunt voorkomen. Met deze tips wordt uw fietsritje op de stadsfiets, e-bike, racefiets of mountainbike een stuk aangenamer.

Fietstas, fietsmand of fietskrat?

Veel meenemen, veilig fietsen In een fietstas, fietsmand of fietskrat neem je lekker veel mee op de fiets, zonder dat je bijvoorbeeld zware boodschappentassen aan je stuur hoeft te hangen. Kan je ook de auto laten staan.

ANWB: ‘Taboe op gebruik e-bikehelm verdwijnt’

De ANWB is bezorgd over het toegenomen aantal fietsslachtoffers in het verkeer. Een helm kan hersenletsel helpen voorkomen. “We zijn blij met initiatieven als de Dag van de Fietshelm die aandacht genereren voor helmgebruik en zetten de helm ook zelf in de schijnwerpers. Dat alles zorgt voor grotere acceptatie en daarmee betere bescherming”, zegt marketeer Suzanne Buijtelaar van de ANWB. “Met enige regelmaat krijgen we in onze mailbox een noodkreet van een hersenchirurg. ‘Promoot de e-bikehelm, die kan hersenschade helpen voorkomen’. En: ‘Doe iets!’ Chirurgen zijn oprecht bezorgd”, zegt Suzanne Buijtelaar. Tezamen met de nieuwste CBS-cijfers over het toenemende aantal verkeerslachtoffers met een e-bike, heeft die lobby de ANWB aan het denken gezet. “In 2022 kwamen 291 fietsers om het leven in het verkeer. Dat zijn er 84 meer dan het jaar ervoor. We hebben goed gekeken wat wij als ANWB kunnen betekenen om het tij te helpen keren.”

Zó bescherm je jouw e-bike tegen de hete zon

In de fietsbranche wordt vaak gezegd dat de verkoop van fietsen vergelijkbaar is met de verkoop van ijsjes. Zodra de zon begint te schijnen, neemt de vraag toe. Nu het mooie weer in volle gang is, is het belangrijk om verantwoordelijk gebruik van je e-bike (en de accu) in acht te nemen.

5x tips voor het onderhouden van je nieuwe fiets

Gefeliciteerd met je nieuwe fiets! Of je nu een sportieve racefiets, een trendy stadsfiets, een robuuste mountainbike of een snelle elektrische fiets hebt gekocht, het is belangrijk om goed voor je fiets te zorgen. Door regelmatig onderhoud te plegen en de juiste beschermingsmaatregelen te nemen, kun je de levensduur van je fiets verlengen en ervoor zorgen dat deze er altijd als nieuw uitziet. In dit artikel geven we je 5 waardevolle tips en inzichten over het netjes houden van je nieuwe fiets, zodat je er jarenlang plezier van kunt hebben.

Vijf redenen voor een fietsvakantie in eigen land

Ontdek verrassend veelzijdig Nederland Je ziet ze nu volop: fietsers met kleurrijke fietstassen en kaarten of een gps op het stuur. Fietsvakanties zijn populair. In 2021 ondernamen 3 miljoen Nederlanders zo’n 7,2 miljoen fietsvakanties in eigen land. Het is ook dit jaar een goede keuze, zeker met de gekte op de vliegvelden en files richting het zuiden. Twijfel je nog over jouw vakantie-invulling? We geven je vijf redenen voor een fietsvakantie in eigen land.

Dit is waarom de E-bike onverminderd populair blijft

Elektrische fietsen blijven onverminderd populair. Uit recent onderzoek blijkt dat steeds meer Nederlanders kiezen voor een e-bike als vervoermiddel. Dit is niet verwonderlijk, gezien de vele voordelen die een elektrische fiets biedt ten opzichte van een gewone fiets. In dit artikel kijken we naar de redenen achter de groeiende populariteit van e-bikes en wat dit betekent voor de fietsindustrie en het milieu.

Bobike One Junior steuntje in de rug voor kinderen

Het nieuwe One Junior zitje van Bobike biedt de stevigheid en het gebruiksgemak dat een kind nodig heeft om mee te rijden op de fiets. Het biedt ondersteuning aan kinderen van 6 tot 10 jaar oud, tot 35 kg.

Verbond van Verzekeraars: tweede slot minimaal ART*

Aan welke kwaliteitseisen moet een tweede slot voldoen? Het Verbond van Verzekeraars en slotenfabrikanten hebben dit door de Stichting ART laten onderzoeken. Uitkomst is dat een tweede slot minimaal ART 1 ster (ART*) moet zijn.

Drie tips om meer te fietsen in 2023

In het nieuwe jaar maken we altijd weer goede voornemens. We beginnen met een schone lei en willen dingen echt anders gaan aanpakken. Meer bewegen staat bij velen hoog op het lijstje. Toch beginnen we hier vaak heel enthousiast mee en zien we dat dit na enkele weken alweer vergeten is. Zonde, want het is nou eenmaal een feit dat we in Nederland (veel) te weinig bewegen. Daarom juist goed om hier het komende jaar actief mee aan de slag te gaan.

NIEUW BOBIKE ONE JUNIOR

Bobike introduceert de volledig nieuwe One Junior, een junior zitje voor dragerbevestiging. geschikt voor kinderen van 6 tot 10 jaar oud, met een lichaamsgewicht tot 35 kg.

New Looxs Vigo fiets- en schoudertas

New Looxs introduceert de Vigo fiets- en schoudertas. Deze nieuwe tas, beschikkend over een verstelbare schouderband, een extra regenhoes, reflectie en handige opbergvakjes, is ontworpen voor de fietser die graag kilometers maakt.

5 x hier moet je op letten bij het afsluiten van een fietsverzekering

Ben je van plan een fietsverzekering af te sluiten? Dan zijn er een aantal dingen waar je op moet letten als je dit gaat doen. Zo kun je uit verschillende soorten fietsverzekeringen kiezen en een aantal verschillende aanvullende dekkingen. Het type fiets dat je verzekert kan daarnaast invloed hebben op de premie en je eigen risico. Benieuwd waar je op moet letten? In dit artikel lichten we vijf belangrijkste dingen voor je uit.

Nieuw - Bobike One Eco

Het beste compromis tussen duurzaamheid en veiligheid

Contactgegevens

Routebeschrijving


Facebook


Financiering

Shimano Service Center